Interessante feiten over kunstenaars en hun kunstwerken

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze zomer is geen uitzondering met Henri Rousseau als onze uitverkoren kunstenaar.  

Geboren in 1944 in de vallei van de Loire, Frankrijk. Henri Rousseau  werd pas veel later in zijn leven kunstenaar. 

Hij begon in het leger dat hij na ongeveer vier jaar verliet en waarna hij een baan als inspecteur van tolpoorten bij de douane in Parijs aannam. Pas nadat hij met vervroegd pensioen ging, maakte Rousseau van zijn hobby zijn carrière.De kunstwerken van Rousseau zijn altijd in dezelfde zelf aangeleerde stijl gebleven. Het wordt “naïeve” of “primitieve” kunst genoemd door de kunstwereld. Zijn figuren en vormen zijn vaak uit proportie en overdreven weergegeven en zijn werk laat een droomachtige kwaliteit zien die vaak met het surrealisme wordt vergeleken.Men ging er meestal vanuit dat de inspiratie van Rousseau voortkwam uit zijn ervaringen in het leger, in het bijzonder zijn jungle-werk. 

 

Henri Rousseau

”Niets maakt mij blijer dan het observeren van de natuur en om te schilderen wat ik zie”  – Henri Rousseau

Hoewel hij nooit buiten Frankrijk is geweest, is het waarschijnlijker dat zijn inspiratie kwam van de dierentuinen en musea in Parijs. Rousseau was ook een fan van gedrukte bronnen (tijdschriften, boeken, etc.). Rousseau heeft veel geëxposeerd in de Salon des Indépendants (een artistieke vereniging in Parijs, opgericht in 1884). Zijn werk werd bijna nooit op een prominente plaats opgehangen en was vaak achterin de galerij of in de hoeken te vinden.Henri Rousseau was zich niet bewust van, of negeerde kritiek op zijn schildertalenten. Zijn werk werd vaak als grappig en amateuristisch bestempeld. Zijn gemis aan opleiding werd ook vaak besproken maar dit was iets waar de excentrische schilder geen moeite mee had.Het werk van Henri Rousseau werd door een kleine groep kunstenaars bewonderd. De beroemde kunstenaar Picasso vond een kunstwerk van Rousseau dat verkocht werd als tweedehands canvas (om over te schilderen en opnieuw te gebruiken). De jonge Picasso herkende de waarde van zijn kunst en gaf derhalve een Boheems feest ter ere van Rousseau.

 

Zoals zovele kunstenaars, werd het werk van Henri Rousseau populairder na zijn dood. Hij wordt nu beschouwd als een van de grootste naïeve kunstenaars ooit.