Interessante feiten over kunstenaars en hun kunstwerken

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze lente is geen uitzondering met Pablo Picasso als onze uitverkoren kunstenaar.  

Pablo Picasso

Pablo Picasso werd in 1881 in Malaga, Spanje geboren. Hij was het eerste kind van de kunstenaar en kunstdocent Jose Ruiz y Blasco.  Al op een zeer jonge leeftijd kwam het uitzonderlijke artistieke talent van Pablo Picasso aan het licht. Hij begon met traditionele artistieke lessen van zijn vader op zevenjarige leeftijd. Op zijn zestiende werd de vroegrijpe Picasso bij de Koninklijke academie van kunsten in Madrid ingeschreven. Hij volgde de lessen echter niet regelmatig. In 1901 verhuisde Picasso naar Parijs. Daar begon hij zijn constante zoektocht naar een nieuwe stijl in zijn werk. Zijn kunstwerken kunnen worden onderverdeeld in verschillende creatieve tijdperken (blauwe periode, roze periode, de periode met Afrikaanse invloed, kubisme, classicisme en surrealisme) alhoewel hij in principe kunstwerken in elke stijl kon maken.

Picasso was één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20ste eeuw en was ook tijdens zijn leven een grote beroemdheid. Hij speelde in een aantal films zichzelf. Picasso was een politieke activist voor vrede en vrijheid, wat hij ook demonstreerde in zijn werk: de enorme “Guernica”, “Vredesduif III” en “Vredesduif”. Picasso was ook beroemd om zijn Boheemse levensstijl die hij zijn hele leven volhield. Hij was bekend voor zijn vele, vele liefdesaffaires en heeft ooit eens gezegd: “Voor mij zijn er slechts twee soorten vrouwen: godinnen en vloermatten”.

Er waren 7 vrouwen die echt belangrijk waren in zijn leven. Ieder van hen markeerde een overgangsmoment in Picasso zijn werk. Tijdens zijn leven creëerde Picasso ongeveer 13.500 schilderijen, 100.000 prenten en gravures, 34.000 illustraties en 300 beeldhouwwerken en keramiek. Hij verkocht meer werk tijdens zijn leven en met meer winst dan welke kunstenaar dan ook. Picasso is overleden op 91-jarige leeftijd terwijl hij een feest gaf in zijn huis in zuidoost Frankrijk.