Interessante feiten over kunstenaars en hun kunstwerken

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze herfst is geen uitzondering met Henri de Toulouse-Lautrec als onze uitverkoren kunstenaar.  

Henri de Toulouse-Lautrec werd in 1864 in een aristocratische familie geboren. Zijn excentrische vader en zijn moeder waren eerste neef/nicht omdat de Franse adel vaak binnen de familie trouwde, om verdeling van erfgoed tegen te gaan

Met 12 jaar brak Toulouse-Lautrec zijn linkerbeen en op 14-jarige leeftijd brak hij zijn rechter. De botten zouden nooit goed genezen wegens een genetische conditie, zodat Henri’s benen kort bleven terwijl de rest van zijn lichaam groeide. 

Als volwassene was hij 1m50 hoog. Omdat hij wegens zijn gezondheid niet de traditionele aristocratische sporten zoals rijden en jagen kon beoefenen, verlegde hij zijn interesses naar het schetsen en schilderen.  In 1882 verhuisde hij van zijn woonplaats Albi naar Parijs. Hier studeerde hij aan de studio’s van kunstenaars Léon Bonnat en Fernand Cormon. Zijn werk werd beïnvloed door het werk van kunstenaar Degas en Japanse houtafdrukken. 

Nadat hij zijn studies had afgerond, genoot hij een Boheemse levensstijl, waarin de inwoners en werknemers van Montmartre werden geschilderd. In het nachtelijk leven van Parijs vindt Toulouse-Lautrec de vrijheid om te schilderen wat hem boeit: het leven zelf, de mensen die hem interesseren in een omgeving die hij kent. Hij schildert in milieus die pas openbloeien bij kunstlicht.

Vincent van Gogh kwam in het voorjaar van 1886 naar Parijs en werd bevriend met Toulouse-Lautrec. Beiden hadden hun intense liefde voor het leven en hun frustraties gemeen. Toulouse-Lautrec wist zich met zijn bijtende humor en ironische verachting voor het lot staande te houden, terwijl Van Gogh zwaarmoedig op de tragedie van het leven broedde. In 1887 tekende Toulouse-Lautrec Vincents portret: een expressieve pastel van een man, die drie jaar later de dood zocht

Privé had hij enorme emotionele en lichamelijke pijn, en begon daardoor steeds zwaarder te drinken. Hij is beroemd om zijn cognac drank sessies en er is gezegd dat hij de cocktail “Tremblement de Terre” (of “de Aardbeving”) heeft uitgevonden; Een combinatie van cognac en absint. 

Op 6 oktober 1889 opende de Moulin Rouge zijn deuren. Henri had een opdracht van een serie posters voor het cabaret. De Moulin Rouge reserveerde een permanente stoel voor de kunstenaar, en vertoonde zijn schilderijen in de locatie. Hij bracht veel tijd in bordelen, en schilderde de meiden die daar werkten. Hij woonde vaak enkele weken in deze locaties om dicht bij zijn onderwerpen te zijn om hun leven te kunnen schetsen. De zware levensstijl van de kunstenaar leidde tot een vroege dood. Hij stierf op 36-jarige leeftijd aan een combinatie van alcoholisme en de complicaties van syfilis. 

De werken van Toulouse-Lautrec worden gerekend tot het impressionisme, vanaf begin jaren 1890 meer in het bijzonder door het postimpressionisme, gekenmerkt door zorgvuldige vlakverdelingen met duidelijke omlijningen en felle kleuren.