Interessante feiten over kunstenaars en hun schilderijen

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze zomer is geen uitzondering met Mike Bernard (1957) als onze uitverkoren kunstenaar. 

“Het creëren van je eigen interpretatie van het onderwerp – en dus het overwinnen van de overtuiging dat je er altijd een gelijkenis van moet maken – is iets dat ik aanmoedig … de reden voor het schilderen is om uit te drukken wat je denkt en voelt over dingen.”

Schilder en collagist Mike Bernard werd geboren in 1957 in Dover, Kent. Hij studeerde aan het West Surrey College of Art & Design in Farnham en ging naar de Royal Academy School.

Bernard werd gekozen als lid van het Royal Institute of Painters en verhuisde in 2008 naar Devon. Bernard wordt geloofd vanwege zijn kunst met gemengde mediums. Hij heeft gedurende zijn carrière les gegeven en geschreven over zijn stijl. Bernard zijn stijl wordt als impressionistisch en semi-abstract beschouwd. In zijn boek “Collage, Colour and Texture in Painting” zegt de kunstenaar: Bernard zijn methode om kunst te maken is erg organisch. In plaats van het werkstuk vooraf te plannen, ontstaat zijn werk vanuit een basis van “gelukkige ongelukjes”.

Hij lijmt verschillende soorten papier op zijn canvas of karton. Vervolgens schildert hij er met behulp van de willekeurige vormen en texturen die door de papiersoorten worden geproduceerd, bekende vormen en afbeeldingen op met acrylverf in beperkte kleuren. Op deze manier wordt een schilderij opgebouwd van levendige stedelijke scènes of levendige havengezichten.

Bernard moedigt het gebruik aan van verschillende papiersoorten, waaronder kranten, papieren zakdoekjes en bruin papier. Hij benadrukt het belang van textuur en raadt aan gekreukt, zacht en zelfs reflecterend papier te gebruiken. Hij scheurt het papier liever in plaats van het te knippen om interessante randen in zijn werk te produceren.

Het werk van Mike Bernard wordt tentoongesteld in het hele land. U kunt meer lezen over zijn schilderijen en zijn stijl van werken in “Collage, Colour and Texture in Painting” dat beschikbaar is via zijn website (mikebernardri.com) en Amazon. Een korte impressie kunt vinden op https://youtu.be/_DvBXSoXDTU