Interessante feiten over kunstenaars en hun schilderijen

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze zomer is geen uitzondering met Charles Rennie Mackintosh (1868) als onze uitverkoren kunstenaar. 

Architect, ontwerper en kunstenaar Charles Rennie Mackintosh werd  op 7 juni 1868 in Glasgow geboren. Hij was de vierde in een reeks van  11 kinderen van William McIntosh en zijn vrouw Margaret Rennie uit  de arbeidersklasse. Het is onduidelijk wanneer of waarom Charles de  spelling van zijn achternaam heeft gewijzigd.

Deze groep  vrienden deelde gevoeligheden  in hun artistieke stijl en werd  bekend als de Glasgow four. Ze  werkten samen en toonden hun  meubels, textiel, metaalwerk en  interieurontwerpen gezamenlijk in  Glasgow, Wenen en Londen.  De Glasgow four liet zich  inspireren door de traditionele  Schotse stijl, organische vormen  en nieuwe Japanse invloeden om  de moderne en herkenbare stijl  van de art nouveau te creëren. In  hun werk zorgen sterke hoeken  met opvallende bloemmotieven voor een groot contrast.

 

In 1900 trouwde Charles met  Margaret. Herbert en Francis  trouwden ook met elkaar. De carrière van Mackintosh in de architectuur was succesvol maar  kort. Onder zijn vele projecten  waren scholen, privéwoningen, de elegante Glasgow School of  Art en de beroemde tearoom van  Miss Cranston die hij ontwierp en  inrichtte.

Tegen 1906 was Mackintosh  gedesillusioneerd door de  architectuur. Hij vond dat  architecten meer artistieke vrijheid  moesten krijgen en daarom  ging hij zich in plaats daarvan  concentreren op het maken van  aquarellen.  In 1914 verhuisden Charles en  Margaret naar Suffolk in Engeland,  maar vonden het moeilijk om  werk te vinden. Ze verhuisden in  1923 naar het zuiden van Frankrijk  waar het leven goedkoper was en  Charles doorging met schilderen.  Ziekte bracht hen terug naar  Londen in 1927. Mackintosh stierf  op 10 december 1928 aan keel- en  tongkanker.