Interessante feiten over kunstenaars en hun schilderijen

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze lente is geen uitzondering met Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) als onze uitverkoren kunstenaar. 

Pierre-Auguste Renoir werd geboren in een familie van ambachtslieden op 25 februari 1841. Zijn familie herkende al vroeg zijn talenten en toen hij net 13 was, werd hij aangemoedigd om te gaan werken in een porseleinfabriek waar hij aardewerk schilderde.

De jonge kunstenaar genoot zo van deze vroege ervaringen dat hij besloot om serieus carrière in de kunst te maken.  Hij volgde avondcursussen om te leren tekenen en in 1861 ging hij aan het werk in het atelier van de modieuze schilder Charles Gleyre om zijn vaardigheden verder te verfijnen.

De stijl van Gleyre paste niet bij Renoir, maar hij werkte hard om de basisvaardigheden die in het atelier werden onderwezen, te leren.  In het atelier waren ook de medeleerlingen Sisley, Bazille en Monet aan het werk.

De 4 leerlingen waren niet happig om volgens de traditionele conventies al hun kunst in het atelier te produceren en wilden naar buiten om kunst direct vanuit de natuur te creëren. Samen verhuisden ze naar het bos van Fontainebleau, vlakbij Parijs (een gebied dat erg populair is onder kunstenaars) om zich volledig toe te leggen op de nieuwe impressionistische kunststroming.

Het impressionisme is niet alleen geïnteresseerd in het rechtstreeks tekenen van het landschap, maar vooral geïnteresseerd in het reproduceren en kopiëren van licht door kleine, gebroken penseelstreken.

Renoir had voor het eerst succes tijdens de eerste impressionistische tentoonstelling in 1874. Dit leidde tot vele opdrachten voor portretten van vrouwen en kinderen uit de hogere middenklasse.

In 1881 begon Renoir te twijfelen aan de impressionistische stijl. Hij verwierp hun regel tegen het gebruik van de kleur zwart in de kunst.  In plaats daarvan begon hij, na een bezoek aan Italië, richting het classicisme te gaan.

In 1890 huwde Renoir de liefde van zijn leven (en zijn model), Aline Victorine Charigot. Ze hadden samen drie kinderen.

Renoir hield een tentoonstelling van zijn werk in 1892 en dat bleek een groot succes; de kunstenaar wist nu dat zijn financiën gegarandeerd waren.

Naarmate Renoir ouder werd, werd zijn mobiliteit steeds beperkter. Hij bleef schilderen en toen zijn door artrose aangetaste vingers zijn penseel niet langer konden vasthouden, bond hij het penseel aan zijn hand en ging door.

“Er is iets in de schilderkunst dat niet kan worden verklaard en dat iets, is essentieel.” – Renoir

In zijn latere jaren experimenteerde hij ook met beeldhouwkunst. Hij kon de stukken zelf niet maken,  dus huurde hij Richard Guino in om zijn handen te zijn. Guino volgde zijn aanwijzingen zo precies en zo goed dat vaak wordt gezegd dat de stukken er echt uitzien als Renoir zijn werk.

Renoir overleed in december 1919, 4 jaar na de dood van zijn vrouw. Vlak voor zijn dood bezocht Renoir een schilderij van hemzelf dat door de staat was gekocht en bezocht samen met zijn vrienden het Louvre in Parijs voor een laatste blik op het kunstwerk dat hij zijn hele leven had bewonderd.