Interessante feiten over kunstenaars en hun schilderijen.

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze herfst is geen uitzondering met David Hockney als onze uitverkoren kunstenaar. 

David Hockney

David Hockney werd geboren op 9 juli 1937 in Bradford, Yorkshire in een arbeidersgezin. Zijn vader, Kenneth Hockney was een gewetensbezwaarde tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn moeder, Laura was een vrome methodist waarmee David gedurende zijn hele leven een hechte band mee had.

In 1948 won Hockney een beurs voor de Bradford Grammar school en het was daar dat hij besloot om kunstenaar te worden. De ouders van Hockney moedigden zijn keuze aan en lieten hem alle vrijheid om zijn creativiteit te ontdekken. David ging vervolgens naar het Bradford College of Art en het Royal College of Art in Londen. In 1961 verhuisde Hockney naar New York. Later vestigde hij zich in Los Angeles waar hij zijn beroemde schilderijen van zwembaden schilderde. Daar ging ook zijn voorkeur uit naar het werken met acrylverf in plaats van het voornamelijk schilderen in olieverf.

 

In 1967 maakte Hockney “A Bigger Splash” en in 1970 maakte hij het beroemde dubbelportret van “Mr and Mrs Clark and Percy” waarop Ossie Clark en Celia Birtwell afgebeeld staan. Beide schilderijen zijn te zien bij de galerie Tate Modern in Engeland.

Hockney bewonderde de originaliteit van Picasso en heeft gezegd “Stijl is iets dat je kunt gebruiken en wees een ekster door gewoon te nemen wat je wilt. De conceptie van een starre stijl lijkt me dan iets waar je je niet mee bezig hoeft te houden, want het zou je vastleggen”.

Hockney heeft naast zijn schilderijen ook grafische ontwerpen en multimedia collages gemaakt en was ook een enthousiaste fotograaf. Sinds 2008 maakt Hockney gebruik van zijn iPad om landschappen en portretten te creëren. Over het werken met deze nieuwe technologie heeft hij gezegd dat Picasso hier helemaal mee uit zijn dak zou zijn gegaan, en dat zelfde geldt voor Van Gogh. “Ik ken eigenlijk geen enkele kunstenaar die dat niet zou doen”.